Communicatie Birds, Bees & Business

Jouw keuze voor cosmetica, welke shampoo, zeep of handcrème je gebruikt heeft impact in West-Afrika. Hoe dat kan? In veel verzorgingsproducten zit namelijk sheaboter en sheaboter komt uit West-Afrika waar het geoogst, bewerkt en verkocht wordt door vrouwen. 

De sheaboom groeit alleen in de Sahel, een specifiek gedeelte van West- en Oost-Afrika. Ze groeien het best in een afwisselend landschap dat rijk is aan insecten en van zo’n omgeving profiteren ook de vogels. Maar dit rijke landschap is aan het veranderen: er worden veel bomen gekapt voor brandhout en het aantal insecten, waaronder bijen (bees), neemt door intensief gebruik van het land af. Hierdoor vindt er minder bestuiving plaats en zijn er minder sheanoten te oogsten. Trekvogels (birds) kunnen hierdoor geen plek meer vinden om te overwinteren en voor de vrouwen levert het steeds minder inkomsten op (business).

Birds, Bees & Business, een project van Vogelbescherming Nederland en Cordaid, combineert natuurherstel met een duurzaam inkomen voor de lokale bevolking. Voor dit project heb ik een groot deel van de communicatie verzorgd. Een reis naar West-Afrika, met ambassadeurs Eddy Zoëy en Lauren Lewis, georganiseerd en hier een documentaire over gemaakt die is uitgezonden op National Geographic. Om het bijzondere verhaal van Birds, Bees & Business te vertellen is er samen met Werfzeep een zeep ontwikkeld: Savannezeep. Hierin is de sheaboter uit het projectgebied verwerkt. 

Andere projecten

Vergroot jouw business met gemak